green parrot on person s hand

Φροντίδα για τον παπαγάλο Σενεγάλης

 

Λατινική ονομασία: Poicephalus Senagalus
Senagulana: Δυτική Αφρική
Διάρκεια ζωής: Μέχρι 20-30 χρόνια


Οι παπαγάλοι Σενεγάλης είναι παιχνιδιάρικα, κωμικά και έξυπνα πουλιά. Είναι εξαιρετικά στοργικά και αγαπησιάρικα πουλιά που δένουν πολύ καλά με τους ιδιοκτήτες τους, αποτελώντας ένα υπέροχο μέλος της οικογένειας. Απαιτούν πολλά πνευματικά ερεθίσματα, καθώς είναι εξαιρετικά έξυπνοι – ένα απασχολημένο πουλί είναι ένα ευτυχισμένο πουλί!

Οι παπαγάλοι Σενεγάλης είναι αρκετά μικροί σε μέγεθος, φτάνοντας σε μέγεθος εννέα ίντσες από την κορυφή έως την ουρά και με άνοιγμα φτερών 20 εκατοστά. Όταν αναπτυχθούν πλήρως, θα ζυγίζουν περίπου 120 γραμμάρια.

Τρόφιμα και διατροφή
Το πτηνό που αγοράσατε από εμάς τρέφεται προς το παρόν με μείγμα ηλίανθου χαμηλής περιεκτικότητας J+J και πολλά φρούτα και λαχανικά. Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ποικιλία φρέσκων τροφών για το πουλί σας, ώστε να διατηρείτε τη βέλτιστη υγεία και να του παρέχετε όλες τις βιταμίνες του. Ορισμένα σταθερά αγαπημένα για την εκπαίδευση περιλαμβάνουν σπόρους ροδιού, μήλα και μικρά κομμάτια ξηρών καρπών. Θα σας δοθεί ξεχωριστός κατάλογος με συστάσεις φρούτων και λαχανικών. Μικροί προσυσκευασμένοι ξηροί καρποί είναι διαθέσιμοι για αγορά στο κατάστημα.

Οι παπαγάλοι έχουν γενικά ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α, γι’ αυτό συνιστούμε κάτι πορτοκαλί κάθε μέρα για να διατηρήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης Α σε υψηλά επίπεδα. Η κολοκύθα, το βερίκοκο, τα καρότα, η κολοκύθα βουτύρου και η μαγειρεμένη γλυκοπατάτα είναι όλα εξαιρετικές προσθήκες για την αύξηση της πρόσληψής τους.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την υγεία των πτηνών σας, ένα άρρωστο πτηνό είναι αυτό που έχει χνουδωθεί, έχει χαμηλή όρεξη και είναι γενικά ληθαργικό. Τα πτηνά δεν τείνουν να δείχνουν σημάδια αδιαθεσίας μέχρι να είναι αρκετά άρρωστα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν ειδικό πτηνολόγο αμέσως μόλις παρατηρήσετε σημάδια ασθένειας. Μπορείτε να καλέσετε το κατάστημα από το οποίο αγοράσατε το πτηνό για καθοδήγηση, αλλά ποτέ μην αφήνετε ένα άρρωστο πτηνό πριν ζητήσετε βοήθεια ή θεραπεία, καθώς μπορεί να πάρει γρήγορα την κατιούσα. Το κτηνιατρείο Estover Veterinary Hospital (Πλίμουθ) και τα κτηνιατρεία Polsloe και Cranbrook Veterinary practices (Έξετερ) διαθέτουν κτηνιάτρους πτηνών. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν ειδικό σε θέματα πουλιών, λόγω των γνώσεων που απαιτούνται.

ΒΟΗΘΗΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Γιατί δεν δοκιμάζετε να γεμίσετε ένα Kong Extreme με μαγειρεμένο πουρέ πατάτας, καρότο και αρακά για ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ που τα κρατά απασχολημένα.

Σας συνιστούμε να παρέχετε στο πτηνό σας συνεχή πρόσβαση σε κεχρί και σουπιές (ή σε μπλοκ ιωδίου). Σας συμβουλεύουμε επίσης να συμπληρώνετε το πτηνό σας με ασβέστιο δύο φορές την εβδομάδα για να αποφύγετε την ανάπτυξη έλλειψης ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι το πιο σημαντικό μέταλλο για το πτηνό σας και πρέπει να προστίθεται μέσω πρόσθετων συμπληρωμάτων και μέσω λαχανικών.

Συνθήκες διαβίωσης
Τα φώτα UV των πτηνών είναι επίσης διαθέσιμα για αγορά. Αυτά (ενώ δεν είναι απαραίτητα) συνιστώνται ιδιαίτερα για ένα υγιές, ευτυχισμένο και καλοζωισμένο πτηνό.

Η υπεριώδης ακτινοβολία UVB επιτρέπει στο πουλί σας να συνθέσει βιταμίνη D3 στο δέρμα του, η οποία είναι απαραίτητη για το σωστό μεταβολισμό του ασβεστίου. Αυτό είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ανάπτυξη, τα ισχυρά οστά και την παραγωγή αυγών.

Οι εξειδικευμένοι αμφιβληστροειδείς χιτώνες των πτηνών σας τους επιτρέπουν να βλέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία UVA. Παρέχοντάς τους μια λάμπα UV σημαίνει ότι είναι πλέον σε θέση να βλέπουν ένα πλήρες χρωματικό φάσμα. Η UVA βοηθά επίσης στην ψυχική τους ευεξία- αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στον περιορισμό του μαδήματος των φτερών και άλλων καταστροφικών συμπεριφορών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Για να είναι ένα πουλί παπαγάλος πρέπει να έχει ράμφος με γάντζο και ζυγοδακτυλικά πόδια (δύο δάχτυλα μπροστά, δύο δάχτυλα πίσω).

Εάν έχετε ήδη ένα κλουβί στο σπίτι, είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι έχει το σωστό μέγεθος για το πουλί που αγοράζετε- θα πρέπει να έχει αρκετό χώρο για να ανοίξει πλήρως τα φτερά του.

Υγεία και ευεξία
Το πτηνό σας θα πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται πλήρως τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα, ενώ τυχόν περιττώματα και πεσμένα ή χαλασμένα φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να απομακρύνονται καθημερινά. Θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε μόνο απολυμαντικό που είναι ασφαλές για τα ζώα.

Το μπάνιο του πουλιού σας είναι επίσης πολύ σημαντικό και συμβάλλει στην προώθηση του καλλωπισμού και της ανάπτυξης των φτερών. Τα καταστήματά πωλούν μια σειρά από σπρέι του τροπικού δάσους που είναι ιδανικά για αυτό και καθαρίζουν το πουλί σας, αποτρέπουν την ξηροδερμία με φαγούρα και βοηθούν στην πρόληψη του μαδήματος.

FUN FACT: Εάν το πουλί σας δεν φαίνεται να του αρέσει να ψεκάζεται, δοκιμάστε να βάλετε την ηλεκτρική σκούπα πριν το μπάνιο του. Λέγεται ότι ακούγεται σαν καταρράκτης στο τροπικό δάσος και ενστικτωδώς χαίρονται να βραχούν!

Μην ξεχάσετε να αγοράσετε μια σειρά από παιχνίδια και καθιστικά για το πουλί σας. Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές αγορές που μπορείτε να κάνετε. Οι πέρκες θα πρέπει να είναι από διαφορετικά υλικά, μεγέθη και υφές, προσφέροντας πολλές κατάλληλες μικρότερες επιλογές για άνεση και μερικές μεγαλύτερες βάσεις για να εξασκούν τους μύες στα πόδια τους.

Ελπίζουμε να απολαύσετε τον νέο σας σύντροφο ζωής και να έχετε πολλά ευτυχισμένα χρόνια μαζί.

Συνιστώμενος οδηγός διατροφής
Γλυκοπατάτα
Κολοκύθα
Καρότο
Μπιζέλια
Γλυκό καλαμπόκι
Μαντζετάκι
Φασόλια
Μπρόκολο
Κουνουπίδι
Λάχανα Βρυξελλών
Χόρτα της άνοιξης
Κολοκύθα
Βατόμουρα
Φράουλες
Ακτινίδια
Μάνγκο
Παπάγια
Γκουάβα
Φρούτα του πάθους
Μήλο
Σταφύλι
Αχλάδι
Ρόδι
Σμέουρα
Βατόμουρα
Κόκκινες φακές
Κουάκερ
Ρύζι ολικής άλεσης
Κινόα


Μη δίνετε ποτέ αβοκάντο, κρεμμύδι, ραβανί, μανιτάρια και αποφύγετε τα εσπεριδοειδή. Μικρές ποσότητες πορτοκαλιού είναι εντάξει ως κέρασμα.

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *