photo of person holding black and white dog

Πώς να καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει υγιές βάρος

Για να μπορούν οι σκύλοι να ζουν μια δραστήρια, υγιή ζωή, είναι σημαντικό να διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος και ως ιδιοκτήτης σκύλου είναι δική σας ευθύνη να διασφαλίσετε ότι το κάνουν. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όσον αφορά το βάρος του κατοικίδιου ζώου σας είναι η ένταση με την οποία ασκείται, το πόσο συχνά το κάνει και, φυσικά, η ημερήσια πρόσληψη τροφής.

Τα αποτελέσματα εμπεριστατωμένης μελέτης που διεξήχθη από την Purina Pet Food και επαγγελματίες διατροφολόγους ζώων το 2002 έδειξαν ότι με την κατανάλωση μιας σωστά ρυθμισμένης διατροφής, οι σκύλοι μπορούν να ζήσουν σχεδόν δύο χρόνια περισσότερο- κάτι που αποτελεί μεγάλη διαφορά αν αναλογιστεί κανείς ότι η μέση διάρκεια ζωής ενός σκύλου είναι μεταξύ δέκα και δεκατριών ετών. Υπάρχουν σαφή οφέλη από τη διατήρηση του βάρους του σκύλου σας σε ένα υγιές επίπεδο, αλλά πώς ξέρετε αν ο σκύλος σας έχει το σωστό βάρος;

Εάν ανησυχείτε ότι ο σκύλος σας είναι λιποβαρής ή υπέρβαρος, μπορείτε να λάβετε μια ακριβή απάντηση σε αυτό το ερώτημα επισκεπτόμενοι έναν κτηνίατρο ή έναν διατροφολόγο κατοικίδιων ζώων, αλλά υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να διαπιστώσετε μόνοι σας εάν ο σκύλος σας χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο ζωής του.

Ανάλυση προφίλ

Κατά κανόνα, η κοιλιά ενός σκύλου πρέπει να βρίσκεται ψηλότερα από το θώρακά του, έτσι ώστε από τα μπροστινά του πόδια το κάτω μέρος του να κλίνει σταδιακά προς τα πίσω.

Μια απότομη κλίση υποδηλώνει ότι το κατοικίδιο ζώο σας είναι λιποβαρές, ενώ μια ρηχή κλίση ή καθόλου κλίση υποδηλώνει ότι ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε το προφίλ του σκύλου σας είναι να χαμηλώσετε τον εαυτό σας ώστε να είστε στο ίδιο επίπεδο με τον σκύλο σας και να τον δείτε από το πλάι.

Εξέταση πλευρών

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε αν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος είναι τοποθετώντας και τους δύο αντίχειρές σας στη σπονδυλική στήλη του σκύλου σας και ανοίγοντας τα χέρια σας πάνω από το θώρακά του.

Αν το κατοικίδιο ζώο σας έχει υγιές βάρος, τότε θα πρέπει να μπορείτε να αισθανθείτε τα πλευρά του κάτω από το τρίχωμα και το δέρμα του, αλλά αν υπάρχει πολύ λίπος, τότε δεν θα μπορείτε να το αισθανθείτε.

Βεβαιωθείτε ότι κοιτάζετε με τα χέρια σας και όχι μόνο με τα μάτια σας, καθώς το τρίχωμα ενός σκύλου μπορεί εύκολα να αποκρύψει τα πλευρά του.

Επιθεώρηση πάνω από το κεφάλι

Με ένα υγιές σωματικό βάρος, ένας σκύλος θα έχει σχήμα παρόμοιο με αυτό της κλεψύδρας και θα πρέπει να μπορείτε να το δείτε στέκεστε ακριβώς μπροστά από το πρόσωπό του και κοιτάζοντας προς τα κάτω.

Ιδανικά, θα μπορείτε να δείτε τη μέση του κρυμμένη πίσω από τα πλευρά.

Εάν μπορείτε να δείτε το περίγραμμα των επιμέρους πλευρών του σκύλου σας και η μέση του είναι αισθητά πιο στενή από τον θώρακά του, τότε το κατοικίδιο ζώο σας είναι λιποβαρές- ωστόσο, εάν η μέση του είναι σε ευθυγράμμιση με τα πλευρά ή προεξέχει πέρα από αυτά, τότε είναι υπέρβαρο.

Θα πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα τον τρόπο ζωής του σκύλου σας ανάλογα με το αν διαπιστώνετε ότι είναι υπέρβαρος ή λιποβαρής. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας είναι λιποβαρές, τότε είναι πιθανό να το γυμνάζετε υπερβολικά και να του δίνετε τροφή με πολύ χαμηλές θερμίδες.

Εάν, από την άλλη πλευρά, ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος, θα πρέπει να προχωρήσετε αυξάνοντας το πρόγραμμα καθημερινής άσκησης και αλλάζοντας τη διατροφή του σε μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από ελαφριά σκυλοτροφή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2018 οι κτηνίατροι ανέφεραν ότι σχεδόν οι μισοί σκύλοι είναι υπέρβαροι, τώρα είναι η ώρα για τους ιδιοκτήτες σκύλων να αντιμετωπίσουν ενεργά την παχυσαρκία των σκύλων. Αν διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας τείνει να έχει στομαχικές διαταραχές από ορισμένες τροφές, δοκιμάστε τον με τροφές για σκύλους χωρίς δημητριακά, οι οποίες θα βοηθήσουν την πέψη και θα συμβάλουν στη μείωση του φουσκώματος.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *