Funny photo of a bad dog with paws on kitchen counter looking at a roasted chicken with big excited eyes

Μπορεί ο σκύλος μου να το φάει αυτό; Μάθετε ποιες τροφές είναι κακές για τα σκυλιά.

Ως ιδιοκτήτης σκύλου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες τροφές μπορεί να είναι επιβλαβείς για το κατοικίδιό σας. Ακόμη και αν ο τριχωτός φίλος σας παρακαλάει για αποφάγια ή λιχουδιές, ορισμένες ανθρώπινες τροφές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, από στομαχικές διαταραχές και διάρροια ή δυσκοιλιότητα έως θανατηφόρες καταστάσεις.

Ποιες τροφές είναι τοξικές για τους σκύλους;

Για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν αρκετές τροφές που ο σκύλος σας πρέπει να αποφεύγει λόγω βλαβερών επιδράσεων. Η αντίδραση που θα έχει το κατοικίδιο ζώο σας στις τροφές που αναφέρονται παρακάτω εξαρτάται από την ποσότητα που θα καταπιεί, το βάρος του συγκεκριμένου σκύλου και διάφορες γενετικές προδιαθέσεις. Έχουμε συμπεριλάβει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το “πόσο είναι πολύ” από αυτές τις ουσίες. Όταν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τα συμπτώματα του κουταβιού σας, καλέστε τον κτηνίατρό σας.

Ακολουθεί ένας κατάλογος με κακές τροφές για σκύλους που μπορείτε να μοιραστείτε με την οικογένια και τους καλεσμένους σας:

1. Σοκολάτα

Η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει στους σκύλους εμετό, διάρροια, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο. Η μαύρη σοκολάτα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Πόση σοκολάτα μπορεί να φάει ένας σκύλος χωρίς να υποφέρει; Χρειάζεται λιγότερο από 30 γραμμάρια θεοβρωμίνης για να είναι τοξική για το κατοικίδιό σας, δηλαδή περίπου 45 γραμμάρια σοκολάτας ανά 10 κιλά σωματικού βάρους.

2. Καφές και καφεΐνη

Ο καφές και η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία, γρήγορη αναπνοή, ταχυπαλμία, καρδιακό παλμό, μυϊκό τρέμουλο, ακόμη και θάνατο στα σκυλιά.

Πόση ποσότητα καφέ είναι τοξική για τους σκύλους; Μια θανατηφόρα ποσότητα είναι περίπου 150 mg ανά 2 κιλά βάρους του σκύλου. Έτσι, είναι απίθανο ο σκύλος σας να πιει αρκετό καφέ ή τσάι για να αρρωστήσει πολύ, αλλά είναι άσχημα νέα αν φάει κατακάθι καφέ ή φακελάκια τσαγιού.

3. Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, δυσκολία στην αναπνοή, τρόμο και θάνατο στα σκυλιά. Ακόμη και μικρές ποσότητες μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Περίπου 300 mg αιθανόλης, το κύριο συστατικό του σκληρού αλκοόλ, μπορεί να είναι τοξικό για τους σκύλους.

4. Σταφύλια και σταφίδες

Τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια στους σκύλους, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Τα σημάδια δηλητηρίασης από σταφύλια σε σκύλους περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, λήθαργο και μειωμένη όρεξη.

Ο αριθμός των σταφυλιών που χρειάζονται για να δηλητηριαστεί ένας σκύλος ποικίλλει ανάλογα με το βάρος του σκύλου. Τα σταφύλια γίνονται τοξικά για τους σκύλους σε 27 γραμμάρια σταφυλιών ανά κιλό (2,2 κιλά) βάρους του σκύλου. Έτσι, ένας σκύλος 10 κιλών (22 κιλά) θα πρέπει να καταπιεί 210 γραμμάρια σταφύλια για να αρρωστήσει. Ένα μέσο σταφύλι χωρίς κουκούτσια είναι περίπου 0,06 γραμμάρια οπότε περίπου 36 σταφύλια θεωρούνται τοξικά.

5. Κρεμμύδια και σκόρδο

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο περιέχουν ενώσεις που μπορούν να βλάψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια ενός σκύλου, οδηγώντας σε αναιμία. Τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν για λίγες ημέρες και μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία, χλωμά ούλα και μειωμένη όρεξη.

Χρειάζονται 100 γραμμάρια κρεμμυδιού ανά 44 κιλά βάρους ενός σκύλου για να θεωρηθεί τοξικό.

Για το σκόρδο, χρειάζονται περίπου 15 γραμμάρια έως 30 γραμμάρια σκόρδου ανά 2,2 κιλά βάρους ενός σκύλου για να θεωρηθεί δηλητηριώδες.

6. Αβοκάντο

Το αβοκάντο περιέχει περσίνη, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια στους σκύλους αν καταναλωθεί υπερβολική ποσότητα. Το κουκούτσι και η φλούδα μπορούν επίσης να προκαλέσουν πνιγμό ή γαστρεντερική απόφραξη.

Είναι αμφισβητούμενο το πόσο αβοκάντο είναι τοξικό για τους σκύλους. Κάποιοι λένε ότι μπορείτε να τα ταΐζετε στο κατοικίδιό σας με μέτρο, αν δεν περιέχουν τη φλούδα, το κουκούτσι ή τα φύλλα του αβοκάντο. Ωστόσο, συνιστούμε να κρατάτε αυτή την τροφή μακριά από τους τριχωτούς φίλους για να είστε ασφαλείς.

7. Ξηροί καρποί macadamia

Τα καρύδια macadamia μπορεί να προκαλέσουν εμετό, τρόμο, υπερθερμία (υπερθέρμανση) και αδυναμία στους σκύλους. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 12 ώρες και μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο ημέρες.

Περίπου 12 καρύδια macadamia μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα τοξικότητας σε σκύλους.

8. Ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη είναι ένα υποκατάστατο ζάχαρης που βρίσκεται σε πολλά προϊόντα τσίχλας και καραμέλας χωρίς ζάχαρη. Μπορεί να προκαλέσει ταχεία απελευθέρωση ινσουλίνης στους σκύλους, οδηγώντας σε υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα), επιληπτικές κρίσεις και ηπατική ανεπάρκεια.

Οι σκύλοι μπορεί να παρουσιάσουν απειλητικές για τη ζωή τους τοξικές αντιδράσεις αν έχουν έστω και λίγη από αυτή την ουσία. Λιγότερα από 0,1 γραμμάρια ξυλιτόλης ανά κιλό σωματικού βάρους του σκύλου θα προκαλέσουν συμπτώματα. 0,5 γραμμάρια ανά κιλό βάρους του σκύλου θα οδηγήσουν σε ηπατική ανεπάρκεια.

9. Λιπαρές τροφές

Οι λιπαρές τροφές, όπως το μπέικον, το λουκάνικο και τα τηγανητά, μπορούν να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα στους σκύλους. Τα συμπτώματα της παγκρεατίτιδας στους σκύλους περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, κοιλιακό πόνο και απώλεια όρεξης.

Κατά μέσο όρο, θέλετε το κατοικίδιο ζώο σας να λαμβάνει περίπου το 20% των θερμίδων του από λίπος. Περισσότερο από αυτό μπορεί να οδηγήσει στα παραπάνω συμπτώματα.

10. Κόκαλα

Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά τα μαγειρεμένα κόκαλα μπορεί να θρυμματιστούν και να προκαλέσουν πνιγμό ή γαστρεντερική απόφραξη στα σκυλιά. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν οδοντικά προβλήματα ή να τρυπήσουν τον πεπτικό σωλήνα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και σηψαιμία αν δεν αντιμετωπιστεί.

Τοξικές τροφές για σκύλους: Συχνές ερωτήσεις

Είναι το αλάτι κακό για τους σκύλους;

Το αλάτι είναι ένας φυσικός ηλεκτρολύτης που είναι απαραίτητος για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα αλατιού μπορεί να προκαλέσει τοξίκωση από αλάτι. Αυτό συμβαίνει όταν ο σκύλος σας καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλατιού σε σύντομο χρονικό διάστημα και το σώμα του δεν μπορεί να το επεξεργαστεί αρκετά γρήγορα.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας έχει φάει πολύ αλάτι περιλαμβάνουν: 

– Υπερβολική δίψα ή ούρηση

– Λήθαργος

– Εμετός

– Διάρροια

Ποια λαχανικά δεν μπορούν να φάνε οι σκύλοι;

Στα λαχανικά που πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε στο σκύλο σας περιλαμβάνονται το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια και τα μανιτάρια.

Ποια φρούτα είναι κακά για τους σκύλους;

Εκτός από τα σταφύλια και τα αβοκάντο, οι σκύλοι πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα κεράσια και τις ντομάτες.

Ποια τροφή μπορώ να δώσω στον σκύλο μου με ασφάλεια;

Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και έχει τις δικές του προτιμήσεις, αλλεργίες και αντιδράσεις σε διαφορετικές τροφές. Συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας πριν δώσετε στο σκύλο σας νέα τροφή. Παρόλο που πολλά από τα τρόφιμα που τρώμε είναι ασφαλή για τους σκύλους, είναι καλύτερο να τους δίνετε μόνο μέτριες ποσότητες σνακ εκτός της κανονικής τους διατροφής.

Ακολουθούν ορισμένες ανθρώπινες τροφές που είναι ασφαλείς για τους σκύλους:

1. Μήλα

2. Βατόμουρα

3. Μπανάνες

4. Καρότα

5. Αγγούρια

6. Κοτόπουλο – απλό

7. Φυστικοβούτυρο – σκέτο

8. Ποπ κορν – σκέτο

9. Γαλοπούλα – απλή

10. Καρπούζι

11. Λευκό ρύζι – απλό

Και πάλι, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να καθορίσετε πόσο από αυτές τις τροφές θα δώσετε στον τριχωτό σας φίλο.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *